با تأييدات خداوند متعال و با استعانت از حضرت ولي عصر عجل الله تعالي فرجه الشريف جلسه دفاعیه سرکار خانم فاطمه فلاحی با موضوع تحلیل و نقد دیدگاه مفسران فریقین درباره استغفار پیامبران علیهم السلام مورخ 1403/07/17 ساعت 07:00 در مرکز آموزشهای غیرحضوری به صورت ويدئو كنفرانس با حضور و مشارکت فعال همه اعضای هیأت محترم داوران برگزار گردید.
چکیده
در قرآن كريم آیاتی حاكي از استغفارهاي انبياي الهي عليهم السّلام و يا امر خداوند متعال به آنها براي استغفار وجود دارد درحالي كه این آیات با قول به عصمت متعارض به نظر می رسد و بیشتر پاسخهای مفسران متقدم و متاخر قابل مناقشه کلی یا جزیی هستند .یا نیاز به توضیح و تکمیل دارند.
طبق ادله عقلي و قرآنی ونقلي معتبر، متعلق استغفارهاي انبياء عليهم السّلام نميتواند گناه صغيره و كبيره و افعال قبيح باشد. با بررسی مصداقی مشخص می شود متعلق استغفارهای انبياء علیهم السلام یا امر و نهي مولوي نبوده پس استغفار از ذنب مصطلح محسوب نمی شود يا در افق و بُعد ديگری خطا محسوب ميگردد و مساله در دار تکلیف واقع نشده است. و از بین تحلیل ها و تفاسیری که ناظرند به اینکه متعلق استغفار مفهوم ذنب به معنب اصطلاحی آن نیست، بهترین وجوه ، تحلیل های مبتنی بر نسبیت است. البته غیر از موردی که در آن نسبیت مرتبط با منصب نبوت مطرح شده است. همچنین یکی از دلائلی که برای استغفار معصومین مطرح شده استغفار از روی تواضع بود که با اضافه نمودن نکاتی، می توان تقریر قابل قبولی از آن مبتنی بر درک فقر ذاتی انسان در مقابل خداوند بدین شرح ارائه داد: در استغفار معصوم علیه السلام نه مجاز و نه تعارفی درکار است و نه معصیت و قصوری صورت گرفته است. بلکه ناشی از یک درک عمیق وعالی از حقیقت انسان و رابطه او با پروردگار است .
کلیدواژه: مفاهیم: نبی ،عصمت ،استغفار، ذنب مصطلح