چکیده:
انسانها بنابر مقتضیات زمانی، مکانی و نیازشان ارتباط تنگاتنگی با حیوانات اعم از اهلی، وحشی، حرام و حلال گوشت دارند. اسلام نسبت به نحوه تعامل انسان با حیوانات در تولید، استفاده، مصرف و حقوق حیوانات، اهتمام داشته و احکامی صادره کرده و بنابر پویایی فقه، مسائل روز نیز استنباط میشود. بنابر تاثیرات اطعمه و اشربه و تعامل با حیوانات خاصه حرام گوشت بر جسم و روح آدمی همچنین نیازها به حیوانات از جمله سگ و ارتباط مسلمین با غیر مسلمانان اهمیت و ضرورت تحقیق دیده میشود و تحقیق جامعی میطلبد تا عموم از احکام و مسائل مستحدثه آگاهی یافته و حکم الهی روشن و اجرا گردد. لذا در این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی- تطبیقی از نوع کتابخانهای در صدد آگاهی و پاسخ به این سوال هستیم که حکم اولی و ثانوی تولید و مصرف حیوانات حرام گوشت از منظر فقه امامیه و اهل سنت چیست؟ برای پاسخ لازم بود به مفهوم شناسی حکم اولی و ثانوی، حیوانات حرام گوشت و ... پرداخته شود. نتیجة پژوهش بیانگر آن است: حکم اولی تولید و نگهداری سگهای دارای منفعت عقلایی از دیدگاه فریقین جایز و غیرنافع حرام است. تولید و نگهداری خوک حرام و گربه منعی دیده نمی شود. خرگوش از دیدگاه امامیه حرام گوشت و اهل سنت آن را حلال می دانند اما در نگهداری آن منعی دیده نشد و .... فریقین به غیر از مالکیه گوشت سگ و خوک را نجس می دانند. مالکیها معتقدند احکام و دستورات آنها باید به صورت تعبّدی عمل شود. خوردن حیوانات حرام گوشت، به حکم اولی حرام است و اختلافی وجود ندارد و تنها در مورد مصادیق آن اختلاف است. احکام ثانوی در حالات و شرایط استثنایی از قبیل عسر و حرج و اضطرار و تقیه و... ثابتاند و با برطرف شدن آنها، احکام ثانوی نیز برداشته و احکام اولی جاری میگردد.
کلیدواژهها: حکم اولی و ثانوی، تولید، مصرف، حیوانات حرام گوشت، امامیه، اهل سنت
پدیدآورندگان
استاد داور: سیدمهدی محمدی
استاد راهنما: مصطفی صدیق جهانبان
نویسنده: ليلا حيدري
سطح: سطح3
رشته: فقه و اصول
برگزار کننده: قم
شهر: قم
مدرسه: قم - قم - مرکز آموزشهای غیرحضوری